luni, 6 aprilie 2009

Adevarata criza

Au mai trecut cateva luni și este deja clar că această criză economică ne va afecta pentru câțiva ani buni. Cred că nu va fi totuși atât de adâncă încât sa ne confruntam cu un dezastru umanitar.
Ultimul număr al National Geographic m-a făcut șă reflectez din nou la o alta criză, abia perceptibilă pentru majoritatea oamenilor, dar cu un potențial impact într-adevăr catastrofal: schimbările climatice (determinate în principal de acțiunile omului). Concret, articolul prezintă situația dramatică din S-V Australiei, un teritoriu vast folosit pentru agricultură. După 7 ani de secetă severă, foarte mulți fermieri au rămas la propriu în sapă de lemn, cu datorii uriașe la bănci, cu turmele decimate si culturile distruse. Orașul Adelaide este primul oraș mare care riscă să se confrunte cu o raționalizare severă a apei. Deja peluzele au devenit o amintire (se foloseste gazon artificial), există cronometre care sa te oblige la un duș de maxim 4 minute (oficial e recomandat să faci duș împreună cu alt membru al familiei iar apa consumata sa o refolosești). Care sunt cauzele: defrișările, îndiguirile fluviului Murray, cultivarea unor specii de plante mari consumatoare de apa. Și evident emisia de gaze cu efect de seră.
Citim într-un alt articol ca zonele umede vor deveni si mai umede iar cele uscate și mai aride ca până acum. Bazinul mediteraneean va fi și mai arid.
Experții nu recomandă amenajare de pârtii de schi la altitudini mai mici de 1500 (vezi aici), evident din cauza schimbărilor climatice.
Articole care prevăd deșertificarea sudului României nu mai departe de 10-15 ani sunt publicate de câteva ori pe an. Și atunci cada mare si confortabilă cumpărată cu bani grei de bucureșteanul dornic de confort va deveni inutilă. Situația nu va fi roz nici pentru cei care au case la perferie, care se alimentează din pânzele de apa subterane, pentru ca puțurile de apa sunt facute dupa bunul plac și fără vreun plan făcut de autorități.
Concluzia mea e ca aceasta va fi adevărata criză. Care o sa fie reacția omuilui modern când va fi nevoit să facă duș în găleți și se va confrunta cu valuri de străini refugiați din zonele în care viața va deveni imposibilă?
Cred că e o singură soluție: investiția masivă în energia alternativă. Cât mai repede. Din păcate, se pare că nici cele mai puternice țări din lume nu au lideri adevărați, capabili să miște lucrurile.