joi, 22 ianuarie 2009

Imagine, politică, putere

Am auzit la un moment dat sintagma "power is not given, power is taken". Într-o perioadă în care reflectam destul de mult la ce înseamna de fapt puterea, la modurile in care se manifestă şi la consecinţele folosirii ei într-un mod sau altul.
Încep sa fiu de acord cu asta. Evenimentele pe care le-am trăit sau auzit de la colegi si prieteni m-au facut mai realist. Da, e cu atât mai adevarată cu cât urcăm mai în vârful ierhariei (fie ca vorbim de administraţie, organizaţii, diverse structuri sociale).
Ca sa ajungi sa ai puterea, unii zic ca trebuie să faci politică. Pentru mine, termenul asta are conotaţii negative. Prefer mai degrabă sa spun că trebuie să lucrezi la imagine. Pentru mine, a lucra la imagine înseamna mai intâi sa fii la curent cu mediul în care te învârţi; adică faci "networking", te abonezi la newslettere, RSS-uri, citeşti ziare, etc. Dupa asta, îţi e mai uşor sa prezinţi lucrurile (fie ele probleme, eşecuri sau realizări, succese, idei) în mod relativ: te raportezi la alte persoane, evenimente care să ofere o alta perspectiva, evident mai favorabila. Bineinteles că şi aici e destul loc de exagerari şi manipulări; limita depinde de fiecare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu