marți, 20 ianuarie 2009

O fărâmă de sociologie

Tot navigând pe net, am dat la un moment dat peste câteva teorii ale reţelelor sociale (cele reale, nu hi5). Nu zic ca nu se aplică şi celor virtuale.
Una din ele jonglează cu tipurile de legaturi din reţelele sociale: avem strong ties, adica prieteni şi weak ties adica cunoştinţe. Ei bine, cunoştinţele sunt extrem de importante pentru ca aduc informaţii noi într-un nucleu al reţelei format din strong ties, care de obicei au cam aceleaşi preocupari, se invârt in aceleaşi cercuri şi deci informaţiile la care au acces se suprapun de cele mai multe ori. Cineva (evident cercetător american) a facut un studiu din care a reieşit că, din totalul celor care şi-au schimbat locul de munca datorită unei recomandari, doar 16.7% au primit ponturi de la prieteni; toţi ceilalti de la oameni pe care ii vedeau rar sau foarte rar. Aşadar, încă un argument in favoarea networkingului.
Cea de-a doua ne spune că în grupurile mari de oameni intâlnim efectul de difuzie a responsabilitaţii sau mai concret bystander effect: într-o situaţie de urgenţă grupul reacţionează mult mai greu decat un individ pentru că fiecare asteaptă de la ceilalţi sa facă ceva şi fiecare este cu atât mai precaut cu cât grupul e mai mare. E mai precaut in a acţiona pentru că imaginea lui in ochii celorlalţi e foarte importantă. Şi în general individul nu vrea sa facă notă discordantă faţă de grup; se teme de eventualele consecinţe.


Un comentariu:

  1. Draga Mar Ionatan,
    Am rugamintea sa o tii tot asa. Mai ales in ceea ce priveste posturile despre subiecte in genul celui de aici!

    RăspundețiȘtergere