sâmbătă, 31 octombrie 2009

Iata si o idee de schimbare

Un grup de oameni s-a mobilizat si a reusit sa stranga 200.000 semnaturi pentru un proiect de lege care sa aloce 6% din bugetul statului sanatatii (adica cam de 2 ori cat in prezent). Evident proiectul de lege ar trebui si aprobat de Parlament ...
Oricum, iata ca sunt oameni care lupta! Bravo lor! Ma intreb cum ar putea sa-i sustina omul de rand in acest demers. Poate facand un mare miting in fata Parlamentului in ziua dezbaterii proiectului?

Romania vazuta si altfel

Obisnuiam sa ma gandesc uneori: uite ca totusi se poate trai bine si in Romania. Muncesc la o companie privata unde castig bine, unde ma simt bine, serviciile de care am nevoie au evoluat in calitate in ultimii ani si sunt in general multumit de ele. Aveam o asigurare medicala privata si eram satisfacut ca uite se poate sa avem sa avem si servicii medicale de calitate. Ce bine ma gandeam ca nu suntem inca atat de "civilizati" si in piata gasesti inca produse naturale pe alese. Ce mai, traiam intr-o tara care le combina atat de bine pe toate. Poate ca asa gandesc si multi dintre cei care lucreaza in orasele mari, in mediul privat. Oameni care muncesc pentru ce au si au suficient cat sa-si permita un trai decent.
Acum sunt intr-o alta Romanie. Tara aflata in eterna tranzitie si balacareala politica. Care se reflecta atat de bine in sistemul medical romanesc de stat. Pe care nu-l poti evita cand ai o boala grava sau o urgenta. Cum arata lucrurile pe aici: conditii improprii si personal insuficient. Sunt deja de 2 saptamani in spitalul Fundeni, cel mai important centru hematologic din tara. Oamenii din sistem cu care am intrat in contact sunt in general de buna-credinta si de bun-simt. Pe care le practica atat cat le permite numarul prea mare de pacienti. In salile de 4-5 paturi e in general curat, cu toate ca mobilierul vechi de zeci de ani si paturile departe de a fi confortabile le da un aer deplorabil. S-au facut si renovari, cred ca destul de recent. Avem acum tamplarie de termopan. Ceea ce e bine in principiu; dar cand fereastra de la baie e tot timpul deschisa (pentru ca e amplasata pe la vreo 3m inaltime si n-o poti inchide) iti dispare pofta sa faci dus, pentru ca e frig. Faptul ca apa calda e cam doar dimineata si seara deja nu prea mai conteaza. Cei care fac chimioterapie si au un sistem imunitar mai scazut ar trebui sa beneficieze si de o alimentatie corespunzatoare, bine aleasa. Nu este cazul; cred ca e aceeasi mancare standard din toate sectiile. N-o sa incep sa descriu grozaviile pe care le-am auzit despre sectia unde sunt internatii copiii. Cred ca v-ati facut o imagine cat de cat.
Sa zicem ca nu putem avea pretentii prea mari de la o tara in curs de dezvoltare, dar lucrurile ar putea arata mult mai bine daca s-ar face o administrare a banilor cum trebuie, pornind de la guvern si terminand cu cei care administreaza spitalele si alte unitati de stat.
Iata o Romanie cu care n-as fi vrut sa ma intalnesc atat de intim. Dar ea este aici, chiar sub nasul nostru, si nu sunt putini cei care o traiesc intens. Romania asta o s-o mai intalniti si sub alte aspecte, care depind direct de cei care ne conduc. De exemplu, ma mai intreb uneori daca, in contextul actualei crize politice, sotia mea va avea probleme in a-si primi banii de la stat in concediul de maternitate. Pentru ca atunci n-o mai plateste compania la care lucreaza ci statul roman.
Ma mai intrebam deasemenea ce putem face noi, cei care conturam usor-usor o clasa de mijloc ca sa schimbam lucrurile. Imi mai veneau unele idei (voua nu?), dar nu poti schimba starea de lucruri de unul singur. Trebuie ca ideile sa fie impartasite si puse in practica de grupuri cat mai mari de oameni. Cum? Acum nu am energia sa ma gandesc la asta, pentru ca am alta lupta de dus. Un lucru mi-e clar: lucrurile n-o sa se imbunatateasca de la sine.

marți, 27 octombrie 2009

Voi aveti mustrari de constiinta?

De când am aflat de boala mea, eu am. Sau mai bine zis am avut; reuşesc să trec peste şi să mă întorc la atitudinea caştigătoare. Promiţându-mi că o să fiu alt om dupa ce se termină toate astea.
Aşadar, de ce m-ar putea mustra pe mine un conştiinţa?
În primul rând aş fi putut dona şi eu sânge în mod constant. Eram perfect in stare să fac acest gest umanitar pentru semenii mei. Aş fi putut deveni donator de celule stem pentru oamenii care au nevoie de transplant de maduva.
În al doilea rând, aş fi putut fi mai aproape de oamenii dragi, de familie, de prieteni. Aş fi putut face mult mai mult pentru a-i ajuta să treacă peste momentele grele. Şi ar fi fost suficiente nişte vorbe bune, ar fi fost suficient să mă interesez mai des de ei, de lucrurile mărunte care li se întâmplă zi de zi. Aş fi putut lua parte la mai multe din bucuriile lor, ca să fie şi mai mari.
Cu o parte din veniturile mele puteam ajuta nişte oameni să-şi rezolve probleme de sănătate. Uneori oameni pe care-i cunosc de mult, oameni aproape de mine, chiar sub nasul meu.
Dar regretele sunt acum tardive. Tot ce pot să fac e să-mi promit mie însumi că toate astea o să se schimbe după ce ies de aici. Am deci încă un motiv puternic să lupt în continuare.

Gândurile de mai sus nu sunt o invitaţie la tristeţe şi la mâhnire. Sunt o invitaţie la reflecţie şi la a redescoperi persoanele şi lucrurile importante şi frumoase din viaţa noastră. Bucuraţi-vă de ele aşa cum mă bucur şi eu acum de fiecare gând de susţinere pe care-l primesc direct, telefonic sau prin orice alte mijloace de la persoanele apropiate sau dimpotriva putin cunoscute sau chiar necunoscute.

luni, 26 octombrie 2009

Cati oameni sunt donatori de celule stem

Am gasit cateva cifre despre numarul de donatori la nivel international: sunt 13.000.000! Puteti vedea si cati donatori sunt in fiecare din tarile afilitate. Deocamdata registrul din Romania nu este. In Germania sunt peste 2 milioane!
La noi, Registrul numara vreo 630, e drept doar dupa o luna de la lansare. Dar putem sa contribuim si noi la largirea bazei de donatori! 13 milioane de oameni au facut asta fara sa se teama de eventuala procedura de donare, care da, este mai complexa si invaziva decat o simpla donare de sange, dar nu are riscuri!
Ce ne impiedica? Frica? Lipsa de timp? Indiferenta? Dupa reactiile pe care le-au avut apelurile mele la donare de sange, cred ca sunt o groaza de oameni cu suflet mare in tara asta. Trebuie doar sa va informati, sa va convingeti ca procedura de donare este una lipsita de riscuri pentru donator si sa va inscrieti in registru. Fiecare donator inseamna o sansa in plus la viata pentru cineva!

sâmbătă, 24 octombrie 2009

Poate mai importanta decat donatia de sange

In boala pe care o am eu, ca si in alte boli asemanatoare ale sangelui, e posibil ca medicii sa recomande in final transplant medular, pentru ca riscul ca de recadere sa fie minim. Deocamdata, mai sunt niste analize de finalizat in functie de care medicul imi va face sau nu aceasta recomandare.
Dupa cum poate ati auzit din presa, aceste transplante se fac in general in strainatate. De ce? Pentru ca acolo exista banci in care multi donatori benevoli se inscriu cu unicul scop de a ajuta pe cineva care ar putea avea nevoie. Sa luam cazul tarilor UE: exista asemenea banci cu zeci sau sute de mii de donatori, interconectate intre ele, astfel incat sansele de a gasi un donator compatibil sunt foarte mari.
Am aflat cu mare bucurie ca s-a infiintat si la noi, acum aproximativ o luna, o asemenea banca, in fapt o retea de 3 banci si mai multe puncte de recrutare a donatorilor. Adica bolnavii romani cu nevoie de transplant vor avea mai multe sanse sa gaseasca un donator in tara, unde operatia costa de 3 ori mai putin decat in strainatate si se poate efectua in conditii la fel de bune in cateva spitale de la noi. Pe termen lung, dupa ce vom ajunge si noi la cateva zeci de mii de donatori, banca va fi interconectate cu cele din UE, sporind astfel enorm sansele gasirii unui donator direct din Romania.

Poate si eu voi gasi un donator compatbili in aceasta banca, daca va fi cazul unui transplant! Fac un apel la toti cei care vor sa salveze vieti sa se inscrie ca donatori! Iata ce putere are fiecare om de rand sa salveze o viata si in acelasi timp sa faca din Romania o tara cu standarde de viata si civilizatie mai ridicate. E nevoie de multi pasi marunti facuti de multi oameni obisnuiti!

Hai sa vedem pe scurt si ce inseamna aceasta donare. In 90% din cazuri, transplantele se fac folosind celule stem care se recolteaza din sangele perfieric al donatorului, printr-o procedura foarte asemanatoare cu donarea de sange fara riscuri, dar probabil generatoare de ceva disconfort. Faptul ca mii de de alti oameni, pe care noi ii consideram din lumea civilizata, fac asta fara probleme, ar trebui sa ne linisteasca daca mai era nevoie.
Mai mult de-atat, INSCRIEREA in registrul donatorilor de celule stem inseamna recoltarea a 2 fiole de sange (cam cat se ia pentru analizele periodice de sange) care se analizeaza si se pastreaza in banca. Donarea efectiva de celule stem are loc doar atunci cand sangele donatorului a fost gasit ca fiind compatibil cu al unei persoane care are nevoie de transplant. Doar atunci donatorul vine si doneaza celule stem.

Ce ziceti? Va rupeti 10 minute din timpul vostru ca sa va inscrieti in Registru? Si inca 1-2 ore ca sa va duceti pana la un centru de recrutare pentru a lasa probele de sange? Eu zic ca investiti timpul asta cu un profit pe deplin multumitor: o viata salvata!
Site-ul registrului unde va puteti inscrie si deasemenea afla informatii complete este aici. Toate informatiile necesare inscrierii se pot completa online, intr-un timp destul de scurt!

miercuri, 21 octombrie 2009

Multumesc inca o data!

Ma bucur enorm sa primesc in fiecare zi mesaje de sustinere de la oameni cu care nu am mai vorbit demult sau pe care nici nu-i cunosc. Oameni din Bucuresti, din alte orase sau de peste hotare. Multi din ei vor sa doneze si nu stiu cum sa o faca.
Deocamdata, pe lista de donatori sunt 160 (cifra absolut impresionanta) de persoane, din care aproximativ 40 (aproape toate din Bucuresti) au grupa mea. Adica sunt mai mult decat suficiente. Si cum tratamentul o sa dureze cateva luni, voi avea nevoie de donatii in cateva reprize, in special din partea celor cu grupa mea. Asadar, persoanele din provincie sau din afara tarii nu trebuie sa-si faca griji acum. Asa cum am mai spus insa, va incurajez si va rog sa donati sange chiar daca nu sunteti siguri ca ajunge la mine. O sa fericiti cu el alti oameni.

Astazi pot sa va spun si cat de mult conteaza sangele vostru pentru un bolnav: ieri ajunsesem la cel mai scazut nivel al hematiilor din sange (globulele rosii). Asta inseamna o anemie destul de severa: faci cativa pasi si gata, ai ametit. Eram nevoit sa stau aproape exclusiv pe spate, in pat, pentru a ma simti in echilibru. Ieri seara am primit prima transfuzie de sange. Adica cam cat a donat o persoana. Azi dimineata Raluca a observat ca urechile mele au devenit rosii dupa o lunga perioada de timp iar eu pot sa ma misc acum in voie prin camera. Chiar am iesit putin din rezerva si m-am intors pe propriile-mi picioare.

marți, 20 octombrie 2009

Instalatia de incalzire a sangelui

Acum putina vreme a venit sangele pentru prima transfuzie. Evident ca sangele e pastrat undeva la rece. Ca sa ti-l bage in vena trebuie incalzit. Iata si cum se incalzeste: se ia un prosop si se baga in el pana ajunge la o temperatura cat de cat rezonabila si dupa aceea se lipeste punga de corpul meu si se asteapta sa se incalzeasca! Probabil ca e un procedeu ajuns pe culmea perfectiunii in zecile de ani de practica medicala subfinantata in Romania.
O intreb pe asistenta: Daca vine un caz critic pe masa de operatie, cum se incalzeste sangele?
Ea raspunde: Un doctor a obligat-o sa-l bage asa cum e.

Ma gandeam sa le propun cuptorul cu microunde, dar probabil ca au testat si nu a mers.

Multumesc pentru donatii!

Astazi au donat 7 oameni! Inca 2 mai asteptau, sper sa nu fi intampinat greutati. Va sunt profund recunoscator voua si celorlalti 150 de oameni care vor sa doneze pe viitor!

Am vorbit si cu asistenta ce se ocupa de mine despre donatiile viitoare si situatia este asa: sangele va ajunge in mod sigur la mine (sau va fi folosit ca moneda de schimb) daca va fi donat aici la Fundeni. Chiar daca va duceti la Institutul de Hematologie sa donati explicit ptr mine, nu e 100% sigur ca va ajunge la mine sau va fi folosit la schimb pentru mine.
Deci cel mai indicat ar fi, mai ales pentru cei din lista care au A2, sa astepte urmatoarele apeluri pentru donatie. Cei de aici vor incerca sa ma anunte din vreme cand o sa mai fie nevoie si o sa anunt si eu pe blog.

Eu insa m-as bucura foarte tare sa donati sange si la Institut, oricand vreti. Puteti specifica ca este pentru mine. De fapt nu conteaza la cine ajunge, conteaza ca sigur ca va ajunge la un om care are nevoie de el. Am aflat ca aici sunt internati 100 de copii cu leucemie!

Inca ceva: daca stiti deja ca aveti A2, dar nu stiti RH-ul, nu va faceti alte teste, pentru ca statistica zice ca 84% din cei care au A2, au RH pozitiv, adica ce am si eu.

luni, 19 octombrie 2009

Cine va dona maine

Sunt absolut fascinat de faptul ca in cateva ore s-au strans 100 si ceva de persoane dornice sa ma ajute. Ma bucura foarte tare si-mi da si mai multa incredere in viitor.

Medicul mi-a spus ca vor fi mai mult decat suficiente 10 persoane pentru maine. Am facut eu o alegere, pe criterii cat am putut de arbitrare, a celor care sa vina maine (majoritatea au totusi grupa mea). Uitati-va in document , cei care ar trebui sa vina maine sunt in capul listei, cu numele ingrosat. Va rog mult sa confirmati punand un DA in coloana D.

Tratamentul meu va dura cateva luni, cu ceva pauze, asa ca va fi loc pentru toata lumea de pe lista sa doneze. Va trebui sa mai discut putin cu medicul, ca sa stabilim un ritm in functie si de capacitatea celor de aici de a prelua sangele. Se pare ca este limitata, dar sunt si alte centre unde se poate dona sange. Unul este Institutul National de Hematologie, aflat undeva pe la Victoriei.

Inca o data vreau sa stiti ca va sunt profund recunoscator!

P.S. Cititi cu atentie regulile pe care trebuie sa le indeplineasca un donator: http://www.pentruviata.com/cum.html

Hai sa organizam putin donarea

Am facut un google spreadsheet pentru ca toti cei care vreti sa donati sa va inscrieti acolo si sa facem o distributie pe zile sau saptamani. Il puteti accesa aici!
Sunt absolut uimit de cate reactii am primit in urma anuntului! Multumes inca de pe acum in numele meu si al celorlalti oameni care vor primi sangele vostru.

Am nevoie de sânge !

Nu am donat niciodată sânge! Niciodată! De când sunt diagnosticat cu leucemie, cel mai deprimant gând este că nu am ajutat pe nimeni în acest fel până azi. De ce? Pentru ca am fost un egoist, un idiot care a considerat că a dormi mai mult într-o dimineaţă după ce m-am uitat seara la vreun serial era mai important decât a oferi o fărâmă de viaţă cuiva care are nevoie. Ale cărui dileme profesionale nu-i mai lăsau loc pentru 2-3 ore cât durează o donaţie de sânge, cu tot cu drumul până la centrul de donaţie.
Fac un apel la voi să nu faceţi ca mine! Staţi puţin şi gândiţi-vă la ce pot însemna cele 2-3 ore din timpul vostru pentru alta fiinţă umană!

Continuând la fel de egoist, puteţi începe donând pentru mine. Am nevoie de sânge grupa A2+ (adica RH pozitiv). Atenţie însă: sunt încurajaţi donatori cu orice grupa de sânge! Chiar dacă tu ai grupa 0 sau B, sângele donat de tine poate fi dat la schimb pentru sângele de care am eu nevoie. Şi sângele tău sigur va ajunge la cineva care are nevoie de el, pentru ca în România exista un permanent deficit de sânge. Am aflat că avem o reţea naţională destul de bine pusă la punct care sa transporte sângele acolo unde e nevoie de el.

Zilele astea o sa am nevoie de prima transfuzie. O să fiu mai mult decât recunoscător celor care pot veni mâine, 20 octombrie, ora 7:45 dimineaţa, la spitalul Fundeni, secţia de Hematologie, specificând explicit că vor să doneze sânge pentru Daniel Mădălin Răduţă, internat in această secţie.
Cel mai bine e ca donaţiile să se facă progresiv. Pentru că anumite componente din sânge rezista doar 5 zile de exemplu. Aşadar, la modul ideal mâine ar trebui sa se prezinte 5-10 persoane, dintre care măcar 1-2 cu grupa A2+. Donaţia poate continua în zilele următoare, într-un ritm de câteva persoane pe zi.

Parcurgeţi vă rog cu mare atenţie şi regulile pe care trebuie să le îndeplinească un donator:
http://www.pentruviata.com/cum.html

P.S. La Spitalul Fundeni se poate ajunge cu maşina destul de rapid dimineaţa venind pe sos. Colentina spre iesirea din oras şi dreapta pe Sos. Fundeni. Ca şi mijloace de transport în comun, exista autobuzul 182.

duminică, 18 octombrie 2009

Secretul ?! (continuare)

Da, este intr-un fel o continuare a articolului precedent. O sa reiau tema puţin mai jos.
De cand am scris acel articol s-a schimbat ceva radical in viaţa mea. Sunt într-un pat de spital, cu o perfuzie de citostatice picurându-mi in vena, ce face parte din prima fază a tratamentului leucemiei acute, boală cu care am fost diagnosticat nu mai departe de acum 3 zile.
Partea bună este că am din nou un scop pe care vreau cu adevarat sa-l ating: să mă vindec. Mai corect spus, să obtin remisia completa, adica analizeze sa releve ca mai exista doar prea puţine celule blastice (celulele anormale si rele care inhiba dezvoltare tutror celorlalte celule ale sangelui). Vindecat 100% nu voi fi vreodata, pentru că tot timpul va exista posibilitatea ca celulele astea sa erupă din nou. Sincer, nu mă deranjeaza că o sa duc boala cu mine toată viaţa. Am prea multe planuri de viitor ca să mă gândesc la ea.
Să revenim la "secret". Situaţia în care sunt eu acum confirma teoria "secretului" şi infirma interpretare mea? Să vedem.
Persoanele apropiate au pus în miscare un angrenaj cu foarte multe rotiţe care să-mi asigure cele mai bune condiţii de tratament. Oare atitudinea mea pozitivă si încrederea puternică într-un final fericit au atras mai multe persoane şi elemente noi în acest angrenaj? N-aş crede că au făcut o mare diferenţă!
Acum urmeaza partea cu tratamentul. Succesul lui depinde si de felul in care va reacţiona organismul meu. E foarte important ca in momentele în care imunitatea mea va fi foarte scazută, sa nu contactez vreo infecţie.
Convingerea mea puternică că nu se va intampla asta îmi va face organismul mai rezistent? Eu cred ca da. De ce? N-aş putea raspunde. Sau, "secretul", adică legea atracţiei forţelor favorabile mie, va feri mediul în care stau de viruşi şi alte elemente ce ar putea să-mi facă rău?

Eu cred că "Secretul" se aplica doar la scopuri si idealuri care se îndeplinesc prin intermediul societăţii şi au sens doar în interiorul ei. Pentru dorinţele puternice care ţin în mod absolut de persoana mea, cum ar fi aceasta de a mă "vindeca" ce teorii mai aplicăm? Ce forţe mai intervin? E suficientă voinţa interioară? Eu cred în ea, dar nu pot explica de ce.