duminică, 29 noiembrie 2009

Ce inseamna chimioterapia

Desi sunt abia la inceput de drum, o sa risc sa scriu despre cum am trait eu chimioterapia si tratamentul leucemiei in general, atentionat fiind de prieteni ca nu mai vad activitate pe blog si inspirat de o carte pe care am inceput sa o citesc ieri (multumesc Alina).
Pe scurt, nu e atat de rau. Afirmatia asta o sa starneasca reactii de indignare din partea multora din cei care au trecut prin tot tratamentul (care dureaza 4-6 luni sau mai mult) si probabil or sa zica "stai ca vezi tu cum o sa fie dupa cateva cicluri". Si au dreptate in felul lor. Dar eu m-as adresa mai mult celor care sunt la inceput cu asemenea tratamente si, asa cum eram si eu dupa primirea diagnosticului, sunt probabil derutati, confuzi si speriati.
De ce nu n-a fost atat de rau? Din mai multe motive: tratamentul meu presupune in general doze moderate, fractionate pe mai multe zile; se pare ca am un organism destul de rezistent (cel putin deocamdata); am reusit pana acum sa trec peste toate neplacerile si sa vad partea plina a paharului. Parca si aud: "care-o fi aia"?
Sa incepem cu inceputul. Primesti diagnosticul; cum ai putea reactiona? Normal ca te sperie; esti confuz; ce-am facut ca sa merit asta?; etc; etc. Dupa care te linistesti putin si incepi sa gandesti mai la rece. Medicul iti spune ce optiuni ai... una singura in cele mai mult cazuri: chimioterapie! Iti doresti in momentul ala sa inveti medicina in cateva zile. Si primul pas, cel putin in cazul unuia care foloseste internetul in fiecare zi, e sa-l rascolesti in cautare de informatii. Peste putin timp ar trebui sa ajungi la concluzia ca nu poti ajunge in cateva zile la nivelul de cunostinte al cuiva care a invatat teorie 6 ani si a practicat-o inca 5-10. Ce poti sa faci e sa ai o idee despre boala ta si despre optiunile de tratament disponibile. Care tratament, in cazul leucemiei si probabil a majoritatii cancerelor, inseamna in prima faza chimioterapie; nu exista alta optiune; ma rog, as putea mentiona leacuri naturiste si alte metode alternative. Poate merita incercate in cazul unui cancer in faza incipienta. Dar nu cred ca vrei sa risti daca ai leucemie acuta care, netratata, in 2-3 luni de la izbucnire (nu de la diagnosticare) te duce la sf. Petru sa-i spui ce bancuri noi au mai aparut pe Pamant (ca poate n-o fi si el omniscient ca Dumnezeu). Poti sa mai ceri 1-2 pareri din alte parti. E foarte indicat sa intrebi medicul si nu numai pe el daca in spitalul in care esti poti beneficia de tratament corespunzator.
Acum stii ca TREBUIE sa faci chimioterapie. Cu ce stare de spirit mergi mai departe? Ai de ales: ori cu una negativa (gandindu-te la cat de rea e chimioterapia si la faptul ca totusi nu sunt sanse 100% sa te faci bine) sau cu una pozitiva (gandindu-te ca te vei face bine si ca trebuie sa treci peste orice). O stare de spirit pozitiva se poate instala mult mai usor cand gasesti niste motive bune pentru care boala merita invinsa. Sunt convins ca fiecare poate gasi nu unul ci zeci de motive. Pana si personalul medical si cativa prieteni cu pregatire medicala mi-au spus ca gandirea pozitiva conteaza foarte mult in procesul de vindercare. Pe de alta parte, citez din cartea mentionata la inceput, "psihologii si medicii au demonstrat stiintific ca depresia duce la scaderea semnificativa a imunitatii, a energiei si a bunei functionari a organismului in general".
Deci cum vrei sa treci printr-un tratament foarte solicitant pentru organism? Il ajuti sa-ti afecteze si mai mult organismul si psihicul sau dimpotriva?
Eu am avut norocul sa gasesc foarte multe motive care sa ma faca sa gandesc pozitiv; majoritatea se intruchipeaza in persoane apropiate care mi-au oferit un suport extraordinar.
Totusi tratamentul cu chimioterapie nu e deloc usor. Am avut pana acum 2 cure: una mai usoara, la inceput, cand eram oricum afectat serios de boala, care culmea, nu mi-a dat nici un efect secundar gen greata, voma. A doua cura, mai intensa, desi am inceput-o intr-o forma mult mai buna decat pe prima, a inceput sa ma afecteze din a 3-a zi. Oboseala combinata cu o stare de greata permanenta, care deveneau din ce in ce mai agasante si-mi dadeau o stare de disconfort din ce mai mare. Nu prea puteam sa mai beau nici apa din cauza asta. Stare peste care nu am fost in stare sa trec pentru a reveni la preocuparile care tineau de viata mea normala de zi cu zi (vorbit cu prietenii pe mess, citit articole interesante pe net, citit o carte, ascultat muzica). Noroc cu Seinfeld! Acuma, partile bune: de unde pana atunci aveam insomnii din cauza medicamentelor, oboseala m-a facut sa dorm 8-9 pe noapte; desi aveam greata permanent, am putut sa mananc aproape orice fara sa vars; am descoperit si eu combinatia de succes apa plata cu lamaie (care-ti cam ia greata).
Chimioterapia inseamna perfuzii ... multe. Sunt la a 6-a branula (un tub din plastic subtire care se tine in vena pana atatea zile cat vena poate ingurgita perfuzii) intr-o luna jumate, o vena mi s-a blocat la un moment dat si medicamentul acela toxic a invadat regiunea. Nu e totusi nimic grav, e posibil ca vena aia sa sufere avarii permanente totusi. Eu sper sa se repare complet. Mai inseamna injectii cam jumatate din perioada de tratament. Mai inseamna punctii, adica tot un fel de injectii (in coloana vertebrala si in maduva osoasa undeva in sold) la fiecare 3-4 saptamani. Punctii care, facute de mana sigura a medicului nu sunt cine stie ce, dar inca nu m-am obisnuit cu idee in sine si inca am o stare de neliniste in ziua cand trebuie sa le fac. Dar ce pot sa fac? Sa las starile negative, care apar inerent, sa ma copleseasca? La ce mi-ar folosi? Daca as fi incordat si stresat in timpul injectiilor si insertiilor de branule, vena ar avea de suferit, as avea dureri si alte efecte, personalul medical ar trebui sa ma intepe in locuri mai dureroase si tot eu as avea de suferit. Daca principala mea preocupare in timpul punctiei n-ar fi sa incerc sa ma gandesc sau sa vorbesc cu medicul despre lucruri care n-au nici o legatura cu ea, as fi incordat si probabil punctia ar esua sau mai rau, m-as trezi cu cine stie ce stricaciune pe la coloana vertebrala! Si nu vreau asta !!!
Deci per total, nu e asa rau! Iata, dupa o saptamana de la a doua cura de citostatice (care a durat 5 zile) sunt acasa si conduc singur masina pana al spital pentru doza de cortizon. E incredibil cat de mult m-a putut bucura acest gest absolut banal inainte de boala, de a conduce masina.

In final, as vrea sa relatez pe scurt doua cazuri de oameni care au trecut prin asta si care pe mine m-au inspirat teribil de mult in a avea o atitudine pozitiva.
Unul e al unei doamne cu care corespondez, care acum 10 ani a avut si ea leucemie. A facut tratament chimio aproape 2 ani, in Romania, Germania, Italia, a fost paralizata, a fost in coma, a facut intr-un final transplant de maduva. Rezultatul: in acest moment e un om normal care se implica intens in imbunatatirea conditiilor de tratament ale leucemiei in Romania. Nici nu pot sa-mi imaginez ce tarie de caracter iti trebuie ca sa treci peste asta.
Al doilea e cazul celebrului Lance Armstrong, care a suferit de cancer testicular, extins la plamani si creier, si caruia medicii i-au dat o prognoza mai degraba negativa. A suferit tratament extensiv chimioterapeutic, operatii si ... peste cativa ani a iesit al 3-a in Turul Frantei !!! Iata un citat din cartea lui, "Every second counts":
Poti modifica prin intermediul mintii tale orice experienta, depinde de tine sa stabilesti calitatea fiecarui moment. Concentrarea si convingerea pot face ca pana si chimioterapia, oricat de dureroasa ar fi, sa devina experienta pozitiva. E nevoie de exercitiu, dar e posibil. Obisnuiam sa-mi spun, cand vomam sau cand ma ardea atat de tare cand urinam, ca senzatia aceea era a cancerului care-mi parasea trupul. Il dadeam afara prin urina, prin voma, prin tuse.

32 de comentarii:

  1. buna seara, nu pot decat sa ma bucur vazand ca ai inceput sa scii din nou, si de vestile care le dai despre starea ta de sanatate.Se spune ca daca suporti bine primele sedinte de citostatice asa o sa le suporti si pe celelalte, deci daca ai trecut cu bine ......
    asa o sa fie si pe mai departe.
    TINE-O TOT ASA!!!!!!
    SA TI AJUTE D-ZEU SA-TI DEA PUTERE!!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Multa forta si curaj, Daniel! Cu siguranta vei trece cu bine peste aceasta boala. Nimeni nu are vreo indoiala!
    Primul avantaj imes pe care il gasesc la tine este tineretea, apoi cei apropiati care te sustin cum spui mereu in posturile tale.
    Sanatate multa si vointa!

    RăspundețiȘtergere
  3. Daniel,

    It sounds like you're still very early in the course of the treatment. I don't know the full details of what's going on, but I can tell you, keeping a positive attitude is one of the hardest things to maintain. I went through periods of depression while the treatment was ongoing. The lumbar punctures, the chemo sessions...it all seems endless. But keeping a good attitude is a great weapon against this disease. And it sounds like you're doing that.

    Do they think you need a bone marrow transplant? What about radiation?

    There are a ton of drugs out there to help with nausea, vomiting and other things. My doctors prescribed me Compazine, and that seemed to help with the nausea. They also gave me a drug to help with mouth sores after radiation too. I can't remember the name of it...I'll have to get back to you with that.

    My diet completely changed when I was under treatment. There were times when the only thing I could keep down was potato soup. And it was the only thing that tasted good.

    I am now about 11 months into my journey with this, and things have changed a lot. Certain soft drinks still don't taste right. I have lost my taste for certain foods as well. One thing I can tell you - DO NOT try to eat your favorite foods during the course of your treatment. It will ruin them and you won't want them ever again.

    Try to keep that positive attitude around as best you can. It will help more than you know. It sounds like you're doing good though!

    It will all be over soon.

    ~Jonathon

    RăspundețiȘtergere
  4. Te stiu ca fiind o persoana puternica, cu tarie de caracter, asa ca iti doresc multa sanatate si toate gandurile sa ramana pozitive. Sunt convinsa ca vei invinge aceasta maladie si ca te va intari si mai mult. Am citit toate articolele scrise de tine si asteptam in fiecare zi sa mai vad citesc noutati despre starea ta. Mult noroc in continuare si ai grija de tine si de cei dragi!
    Carmen Nita

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma bucur mult sa te citesc din nou si sa aud ca iti pastrezi starea buna de spirit. Cum spui si tu si altii, sunt convinsa ca va ajuta foarte mult!Tine-o tot asa!
    Cristina Oprea

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Daniel!

    As vrea sa iti propun participarea la un proiect pe care vreau sa il realizez. te rog trimite-mi un mail la adresa simona.donosa@paprika.ro pentru a discuta mai pe larg.

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  7. Multa sanatate Daniel! Sa fii tare in continuare si totul va fi bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. We are standing tall right next to you! Keep up the great work! We have wristbands that we bought when Jonathon was diagnosed.....they say "RELENTLESS"

    DH

    RăspundețiȘtergere
  9. buna, am si eu o pb tatal meu era bolnav de cancer gastric sau ceva de genu , are o tumoare la stomac, el nu stie ink si o sa tb sa faca chimioterapie nush cum o sa reactioneze pt k nu este nici o pers fff fredincioasa , ast un rasp dak se poate , ms mult , si te edmir pentru curajul tau , mult succes .

    RăspundețiȘtergere
  10. Somebody necessarily help to make severely articles I might state.

    That is the first time I frequented your website page and
    to this point? I surprised with the analysis you made to create this particular put up
    extraordinary. Magnificent task!

    Also visit my site: buysemenax.eklablog.com

    RăspundețiȘtergere
  11. This is my first time pay a visit at here and i am really happy to read everthing at alone place.


    Check out my page :: http://www.eshop-wiki.idhost.kz

    RăspundețiȘtergere
  12. Amazing! Its actually awesome paragraph, I have got much clear idea
    concerning from this paragraph.

    Also visit my blog - Buymaleextra.Eklablog.Com

    RăspundețiȘtergere
  13. Howdy! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading
    your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same subjects?
    Thanks a lot!

    Also visit my page :: sizegenetics review

    RăspundețiȘtergere
  14. whoah this blog is excellent i really like studying your articles.
    Stay up the good work! You understand, lots of individuals are looking around for
    this information, you can help them greatly.


    Also visit my web page; Buymiroverve.Eklablog.com

    RăspundețiȘtergere
  15. I like the helpful information you provide in your
    articles. I will bookmark your blog and check again here frequently.

    I'm quite certain I will learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!

    Stop by my web site ... slimming strategies

    RăspundețiȘtergere
  16. Everything is very open with a clear description of the issues.
    It was really informative. Your site is extremely helpful.

    Thanks for sharing!

    my webpage ... semenax reviews

    RăspundețiȘtergere
  17. Hi there friends, pleasant post and pleasant urging commented here, I
    am genuinely enjoying by these.

    Look at my web page; Superslim African Mango

    RăspundețiȘtergere
  18. I take pleasure in, lead to I found just what I used to be looking for.
    You have ended my four day lengthy hunt! God Bless you man.
    Have a great day. Bye

    Feel free to visit my webpage - buy virility ex

    RăspundețiȘtergere
  19. Just wish to say your article is as surprising. The clearness on
    your publish is just cool and that i could think you're knowledgeable in this subject. Fine along with your permission allow me to grasp your feed to stay up to date with forthcoming post. Thank you a million and please carry on the gratifying work.

    My web-site: http://blackhatnews.Blogspot.Com

    RăspundețiȘtergere
  20. This is a topic which is close to my heart..
    . Take care! Exactly where are your contact
    details though?

    My homepage ... genf20 plus

    RăspundețiȘtergere
  21. This text is invaluable. Where can I find out more?

    My homepage - xtremeno

    RăspundețiȘtergere
  22. Nice post. I was checking continuously this blog and I am inspired!
    Very helpful information specially the remaining section :) I handle such
    info much. I was looking for this particular info for a very lengthy time.
    Thanks and good luck.

    My web-site - top fat burners for women

    RăspundețiȘtergere
  23. I like the valuable info you supply on your articles. I will bookmark your weblog
    and test once more here regularly. I'm reasonably certain I'll be told lots of
    new stuff proper here! Best of luck for the next!

    My page - buy alta white

    RăspundețiȘtergere
  24. Pills that work with naturally occurring materials are much easier for people to work
    with than other materials. Their benefits are huge and they do not harm your body.
    Merely you can consume Cialis to fight against this erection problem
    to provide your partner what she actually requires
    from you.

    Review my webpage :: vigrxplustruth.com

    RăspundețiȘtergere
  25. For most up-to-date information you have to visit internet and on internet I found this web site as a most excellent website for most up-to-date updates.


    My webpage :: buy breast actives

    RăspundețiȘtergere
  26. Hi there! I just would like to offer you a huge thumbs up for your excellent info you have got here on this post.

    I'll be returning to your website for more soon.

    My web page; virility ex and xtremeno

    RăspundețiȘtergere
  27. Hi! I simply would like to give you a huge thumbs up for your excellent info you have here on this post.
    I am coming back to your web site for more soon.


    Here is my blog www.vassilopoulos.gr

    RăspundețiȘtergere
  28. It's very effortless to find out any topic on web as compared to textbooks, as I found this post at this website.

    Here is my web blog: http://1stformusic.netflarehosting.com/node/48263

    RăspundețiȘtergere
  29. Keep on working, great job!

    Visit my web-site :: zetaclear

    RăspundețiȘtergere
  30. Every weekend i used to go to see this web page, because i wish for enjoyment,
    as this this site conations really fastidious funny data too.



    Here is my blog - best supplements for ed

    RăspundețiȘtergere
  31. I do trust all of the ideas you have offered to your post.
    They're really convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too short for starters. Could you please prolong them a little from subsequent time? Thank you for the post.

    Feel free to surf to my web-site :: http://mcaf.ee/oj73k []

    RăspundețiȘtergere